tammikuu 9, 2020 Yleinen 0

Lapsettomuus on monelle parille kova paikka. Nykyisin on kuitenkin saatavilla edistyksellistä lapsettomuushoitoihin käytettävää teknologiaa, joka voi auttaa lasta toivovia pareja saamaan lapsen. Suomessa tehdään vuosittain tuhansia erilaisia hedelmöityshoitoja, joiden onnistumisessa tekniikalla on tärkeä osansa. Lue lisää siitä, kuinka teknologiaa voidaan käyttää apuna lapsettomuushoidoissa ja ylläty!

Mikä on embryoskooppi?

Embryoskooppia ei löydy aivan jokaiselta lapsettomuusklinikalta. Se on kuitenkin tärkeä väline lapsettomuushoidoissa, sillä se auttaa valitsemaan parhaan alkion alkionsiirtoa varten. Suomessa lapsettomuuden on todettu lisääntyneen. Osa lapsettomuudesta johtuu siitä, ettei sopivaa paria perheenperustamiselle ole löytynyt, mutta osa tapauksista johtuu lääketieteellisistä syistä, joiden hoidossa tarvitaan embryoskoopin kaltaista kehittynyttä teknologiaa. Esimerkiksi endometrioosi, josta Maisa Torppakin on kertonut kärsivänsä, voi aiheuttaa lapsettomuutta.

Kännykkä lapsettomuushoidoissa käyvien vanhempien apuna

Aivan kaikkien lapsettomuushoidoissa apuna käytettävien laitteiden ei kuitenkaan tarvitse olla edellä mainitun embryoskoopin kaltaisia erikoisvälineitä. Monikaan ei välttämättä nimittäin tule edes ajatelleeksi, kuinka paljon hyötyä niinkin tavallisesta laitteesta kuin kännykästä, on lapsettomuushoidoissa käyville pareille.

Kännykkä on tärkeä väline pariskunnalle, joka käy lapsettomuushoidoissa. Sen avulla voi varata aikoja lääkärille ja vastaanottaa esimerkiksi verikokeiden tuloksia. Kännykän avulla on mahdollista pitää yhteyttä läheisiin silloinkin, kun tuntuu, etteivät hoidot tehoa. Tällöin vertaistuki ja läheisten tarjoama tuki on erityisen tärkeää. Myös onnistumisten jakaminen läheisten kanssa on tärkeä tuki, joka on mahdollista toteuttaa, kun kännykkä kulkee mukana.

Näppärä kännykkäkotelo tai -lompakko auttaa pitämään kännykän turvallisesti mukana. Samassa kotelossa voi halutessaan kuljettaa myös vaikkapa luotto- ja Kela-korttia, joita molempia tarvitaan lapsettomuusklinikan vastaanotolla asioitaessa. Hyviä vaihtoehtoja löytyy osoitteesta https://kannykkalompakko.fi/ – kannattaa tutustua sivuston valikoimiin ja valita itselle parhaiten sopiva malli suojaamaan omaa kännykkää!

Kännykän avulla on mahdollista tallettaa itselle myös vaikkapa muistutuksia otettavista pistoksista, joita saattaa tulla lapsettomuushoidoissa eteen. Näin ne on helpompi muistaa ja ajoittaa oikein.

Nykyisin lapsettomuus ja sen aiheuttama tuska ei ole aivan samanlainen tabu kuin ennen ja monet julkisuudesta tutut hahmot, kuten Maria Lohela ovat kertoneet julkisesti lapsettomuuteen liittyvät tarinansa ja antaneet sille kasvot. Myös tällaisten tarinoiden lukeminen kännykällä voi auttaa käymään läpi omaa lapsettomuushoitoprosessia.

Mikä on alkioscriinausmenetelmä?

Alkioscriinauksessa käytetään viimeisintä huutoa olevaa teknologiaa. Tämän teknologian avulla on mahdollista tutkia henkilön kromosomisto kokonaisuudessaan. Lisäksi tutkiminen on nopeaa. Tämän ansiosta on mahdollista havaita kromosomivirheet ja niihin liittyvät ongelmatilanteet jo siinä vaiheessa, kun ollaan vasta alkiovaiheessa. Esimerkiksi Downin syndrooma näkyy tällä menetelmällä.

Suomi lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

Suomea pidetään monin tavoin lapsettomuushoitojen edelläkävijämaana ja täällä annettu lapsettomuushoito on erityisen korkeatasoista. Monet asiakkaat tulevat Suomeen jopa Yhdysvalloista ja Australiasta saakka saamaan lapsettomuushoitoja. On upeaa, että pieni Suomi on edelläkävijä myös tällä haastavalla, mutta niin kovin antoisalla lääketieteen saralla!

Vuonna 1998 Suomessa saatiin aikaan ensimmäistä kertaa raskaus, jonka alkuun saattamiseen oli käytetty pakastettua munasolua. Ensimmäinen embryoskooppi hankittiin vuonna 2011. Fertinova-klinikalla ensimmäinen mikrohedelmöityshoito annettiin vuonna 1993. Tämä menetelmä soveltuu erityisesti pareille, joilla miehellä on kohtalaisen vaikea miehen spermavika. Mikrohedelmöityshoito onkin auttanut monia pareja saamaan kauan kaipaamansa vauvan.