toukokuu 30, 2020 Tekniikka 0

Autot ovat nykyisin täynnä teknologiaa ja erilaisia järjestelmiä. Moni ei ehkä tule ajatelleeksikaan, mitä kaikkea auton kuoren alle kätkeytyy. Vielä muutama vuosikymmen sitten tilanne oli toinen. Autossa oli perustoiminnot, mutta esimerkiksi kuljettajaa avustavat järjestelmät puuttuivat vielä täysin 1980- ja 1990-luvuilla. Vasta milleniumin jälkeen erilaiset tekniset järjestelmät alkoivat yleistyä autoissa, ja vasta viime vuosina on nähty varsinainen järjestelmien invaasio.

Nykyauto alkaa olla niin täyteen pakattuna teknologiaa, että auton käsite on jo hieman muuttunut vuosien takaisesta. Oma lukunsa ovat sähköautot, jotka mahdollistavat monia teknisiä ratkaisuja, joita perinteisissä bensa- tai diesel-autoissa voitaisi toteuttaa. Jos uuden auton hankinta taas kiinnostaa, niin voi hakea esimerkiksi Lainaa netistä uuden auton hankintaa varten.

Mitä kaikkea nykyauto sitten oikein kätkee sisäänsä? Jos kiinnostuit aiheesta, tai autojen kehitys muuten vain kiinnostaa, niin lue tästä artikkelista lisää. Kerromme millaisia teknisiä ratkaisuja ja järjestelmiä autosta oikein löytyy.

Auto on täynnä järjestelmiä

Erilaiset kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat siis yleistyneet viime vuosien aikana voimakkaasti. Monet järjestelmät tarkkailevat kuljettajan ajotapaa, ja ne antavat kuljettajalle palautetta. Esimerkiksi kaistavahti tarkastelee, että pysyykö kuljettaja kaistalla, vai ajautuuko hän kaistan sivulle. Lisäksi yksi järjestelmä tutkii kuljettajan vireystilaa ja muistuttaa tauoista pitkän ajomatkan aikana.

Yksi yleistynyt järjestelmä on sellainen, joka mittaa etäisyyttä edellä ajavaan autoon. Jos välimatka menee liian lyhyeksi, niin auto hiljentää automaattisesti tai tekee jopa hätäjarrutuksen. Jos autossa on vielä vakionopeudensäädin, niin nämä edellä mainitut järjestelmät mahdollistavat jo puolittain automaattisen ajamisen. Kuljettajan tarvitsee vain koskea rattiin, mutta auto periaatteessa ohjaa itse ja säätää välimatkaa sopivaksi.

Sähköautoissa on taas järjestelmiä, joita ei pystyisi tavalliseen autoon asentamaan. Sähköauton ominaisuuksia voi esimerkiksi päivittää internetin kautta samaan tapaan kuin vaikkapa puhelinta. Autoon voi tulla vaikkapa lisää toimintamatkaa tai muita parannuksia.

Myös ajotietokoneet ovat ottaneet harppauksen eteenpäin viimeisten vuosien aikana. Ajotietokone alkaa jo muistuttamaan multimediakeskusta, sillä sieltä löytyy yleensä paljon muutakin kuin vain polttoaineen kulutuksen seuranta tai matkamittari.