joulukuu 24, 2022 Tekniikka 0

Teknologia on ottanut viime vuosikymmenten aikana todella suuria harppauksia, ja on poikinut keksintöjä sekä laitteita, joista moni ei osannut unelmoidakaan vielä jokin aika sitten. Se on kuitenkin myös tuonut mukanaan hieman vähemmän toivottuja asioita, kuten hakkereita ja erilaisia huijauksia. Tässä muutamia vinkkejä, kuinka pysyä valppaana netissä.

Fyysinen tietoturva

Fyysisellä tietoturvalla tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että muistaa pitää huolen siitä, ettei jätä esimerkiksi lappua joka on täynnä kirjautumistunnuksia lojumaan kaikkien nähtäville. Fyysinen tietoturva on siis periaatteessa maalaisjärjen käyttöä. Kannattaa pitää tärkeät laput ja liput turvassa uteliailta silmiltä.

Tietoturva selatessa nettiä

Tämä vaatii taas hieman maalaisjärkeä. Esimerkiksi yleisin virhe mitä ihmiset yleensä tekevät on se, että käytetään samaa salasanaa joka sivustolla ja palvelussa. Tämä aiheuttaa sen, että jos kyseisille sivuille murtaudutaan, ja käyttäjien tiedot pääsevät vuotamaan, niin siinä samalla on sitten hakkereilla, tai vuodettujen tietojen ostajilla pääsy kaikille sivustoille, jossa sinulla on tunnukset. Tämän takia kannattaa käyttää aina eri salasanaa ja käyttäjätunnusta.

Epäilyttävät linkit, tekstarit ja sähköpostit

Jos sinulle tulee Nigerian prinssiltä sähköposti, jossa hän haluaa antaa sinulle perintönä 500 miljoonaa euroa jos maksat vain parin euron postikulut, niin silloin kannattaa suosiolla vain jättää sähköposti huomiotta. Kaikki tällaiset epäilystä herättävät sähköpostit, tekstiviestit ja epäilyttävät linkit joita voi olla pitkin nettiä kannattaa jättää huomiotta, sillä ne ovat melkein aina huijauksia.

Yksi yleisin konsti huijata suomalaisia on lähettää esimerkiksi sähköposti, jossa esitetään että sinulla on paketti Postissa, mutta postikulut ovat maksamatta. Jos et muista tilanneesi mitään, niin voi päätellä jo siitä, että kyseessä on aika varmasti huijaus.

Virustorjuntaohjelmat

Nykyaikana on virusten torjumiseen aika hyvät konstit, sillä useimmat virukset jäävät haaviin esimerkiksi Googlen tai Windowsin omilla systeemeillä.

Siitä huolimatta on totta kai hyvä olla jonkinlainen muu virustentorjuntaohjelma, jota voi käyttää tietokoneen skannaamiseen, sillä saattaa niitä viruksia aina välillä päästä läpi näistä systeemeistä.

Parhaiten selviää taas kerran maalaisjärkeä käyttämällä, joka tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että ei vieraile epäilyttävillä sivustoilla eikä klikkaile epäilyttävistä linkeistä. Sillä pääsee jo aika pitkälle.