toukokuu 7, 2021 Tekniikka 0

Uudenlaisen teknologisen kehityksen myötä entistä älykkäämmät ja tehokkaammat tabletit ja älypuhelimet ovat alkaneet viedä hiljalleen jalansijaa tietokoneilta erityisesti silloin, kun puhutaan verkko-ostosten tekemisestä.

Hintaoppaan tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan esimerkiksi pelkästään vuonna 2019 jopa yli 70 prosenttia suomalaisista teki verkko-ostoksista mobiililaitteella, eli joko älypuhelimella tai tabletilla. Näin ollen enää 29 prosenttia suomalaisista teki ostoksia tietokoneella, kun vaikkapa edellisenä vuonna vielä lähes puolet, eli 44 prosenttia suomalaisista teki verkko-ostoksensa tietokoneella.

Mobiililaitteet ovat tulleet jäädäkseen

On sanomattakin selvää, että suurin syy tähän muutokseen on sekä älypuhelinten että tablettien määrän lisääntyminen. Sen lisäksi, että yhä nuorempi väki käyttää nykyisin jo älypuhelinta, myös monet seniorit ovat hiljalleen ottaneet ne osaksi päivittäistä arkeaan ja elämää.

Omalla tavallaan myös palveluiden sähköistyminen on lisännyt mobiililaitteiden käyttöä, ja koska vietämme tänä päivänä yhä pitempiä aikoja verkossa erilaisia tuotteita ja palveluita selaillen – ja nimenomaan mobiililaitteella, on jo varsin todennäköistä, että päädymme tilaamaan verkosta jotakin.

Verkko-ostamisen suosioon mobiililaitteella on vaikuttanut myös markkinarako, johon tuhannet yritykset ovat tarttuneet. Esimerkiksi mobiililaitteiden varaosiin ja lisävarusteisiin erikoistunut pohjoismaalainen verkkokauppa tekniikkaosat.fi on panostanut mobiiliystävällisiin verkkosivuihin, jotka mukautuvat automaattisesti sen näytön malliin ja muotoon, jolla kuluttaja siirtyy sivustolle. Tämä tekee verkko-ostosten tekemisestä huomattavasti käyttäjäystävällisempää, sillä uudenlaisen teknologian ansiosta kuluttajien ei tarvitse itse suurentaa ja pienentää tekstin tai kuvien kokoa mukauttaakseen sisältöä paremmin pienempään näyttöön.

Turvallista shoppailua mobiililaitteella

Myös maksujen tekeminen mobiililaitteella on yhtä turvallista kuin tietokoneella. Sen lisäksi, että maksaminen onnistuu mobiililaitteella samaan tapaan vaikkapa luottokortilla tai verkkopankkisiirrolla, näiden rinnalle on noussut muita maksuvaihtoehtoja, jotka on räätälöity nimenomaan mobiililaitteiden käyttäjille.

Näiden ohella kuluttajat voivat tilata tekniikkaosat.fi-verkkokaupasta ja sadoista muista verkkokaupoista tuotteita myös laskulla ja osamaksulla, jolloin tuotteita ei tarvitse maksaa heti oston yhteydessä. Laskulla tilaaminen on kätevä tapa esimerkiksi silloin, kun haluat tutustua tuotteisiin ennen niiden maksamista ja osamaksu tuo puolestaan helpostusta suurempien ostojen maksamiseen, koska tuotteen summaa lyhennetään kuukausittain ennalta sovitun määrän verran.

Laskulla tai osamaksulla tilaamista varten tarvitaan oma henkilötunnus ja verkkopankkitunnukset, joiden kautta myös asiakkaan luottotiedot tarkistetaan. Luotetuilla verkkosivuilla, kuten tekniikkaosat.fi-verkkokaupassa, tämä prosessi tapahtuu suojatun yhteyden kautta, eli ostajan ei tarvitse pelätä, että hänen henkilö- tai maksutietonsa vaarantuisivat tämän yhteyden aikana. Turvallisen verkkosivuston tunnistaa helposti esimerkiksi osoitteen vasemmassa reunassa olevasta lukkosymbolista sekä https-alkuisesta verkko-osoitteesta.

Pidä mielessä

Verkko-ostosten tekeminen mobiililaitteilla on helppoa ja turvallista. Jos shoppailet paljon mobiililaitteella, on tärkeää, että pidät laitteen suojattuna vaikeasti arvattavalla salasanalla tai koodilla erityisesti silloin, jos olet tallentanut henkilö- ja maksutietosi laitteelle.

Monet meistä toimivatkin näin helpottaakseen verkko-ostosten tekemistä, sillä tällöin laite auttaa täyttämään tyhjät kohdat omilla tiedoilla automaattisesti. Kun laite on suojattu oikein, sen joutuessa vääriin käsiin varas ei suurella todennäköisyydellä pääse käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi. Lisäksi on hyvä pyrkiä tarkistamaan säännöllisin väliajoin, millaisia tietoja mobiililaitteeseen on tallennettu ja laitteen lukituskoodikin kannattaa vaihtaa uuteen mahdollisimman usein.