Teknologia on osa arkipäiväämme, vaikka aina emme pysty edes käsittämään kaikkea sitä teknologista kehitystä, joka viime vuosikymmenten aikana on tapahtunut. Tekniikan innovaatiot auttavat nykypäivänä kaiken ikäisiä ja monenlaisissa ammateissa toimivia ihmisiä. Teknologia esimerkiksi auttaa vanhusta arjessa ja kirurgeja leikkaussalissa. Tässä artikkelissa esittelemme joitakin hyödyllisiä, ja ihan arkisia puuhia, joista teknologinen kehitys on tehnyt helpompaa.
Älykkäät kellot ja muut laitteet
Älypuhelimia ovat seuranneet monet muut älylaitteet, kuten älykellot, jotka ovat itsessään kuin pienoistietokoneita. Kello saattaa seurata esimerkiksi askeleitasi, sykettäsi, unirytmiäsi ja liikuntatottumuksiasi. Valitse kello tarpeidesi mukaan, ja seuraa sen avulla terveyteesi vaikuttavia tekijöitä. Muun muassa oman unen laadun seuraaminen on avain monien terveysongelmien – myös ylipainon – ratkaisuun. Jos uni ei ole määrältään riittävää ja laadultaan tarpeeksi hyvää, elimistö ei toimi kuten sen pitäisi.
Hyvinvointiprojektissa hyödyllinen apuväline saattaa olla myös älyvaaka, joka osaa määrittää kehon koostumuksen, ja koostumuksessa tapahtuvat muutokset. Lihaksen määrän lisääntymistä ei välttämättä itse ole helppo huomata, ja toisaalta runsas nesteen määrä kehossa nostaa painoa, eikä siten välttämättä anna realistista tietoa hyvinvointiprojektin etenemisestä. Älyvaa’an avulla saa tietoa painoindeksin kehityksestä, ja sen avulla voi pudottaa painoa sopivassa, riittävän rauhallisessa tahdissa.
Älyä voidaan nykyään integroida myös kodinkoneisiin. Voit ohjelmoida kahvinkeittimen valmistamaan kahvin juuri oikeaan aikaan, tai voit kertoa uunille, milloin haluaisit ruuan olevan valmis. On mahdollista seurata kotia netin välityksellä lomamatkan aikana, ja näin parantaa loman rentouttavaa vaikutusta ilman huolta siitä, miten kotona asiat ovat. Lapsiperheille teknologia tuo paljon turvaa, jos koululaiset viettävät aikaa kotona keskenään. Ovikameroiden ja turvajärjestelmien avulla voi varmistua siitä, että lapset ovat turvassa kotona myös silloin, kun itse on töissä. Järjestelmien avulla voi seurata myös lemmikkien puuhia päivän aikana.
Erityisen tarpeellisia älylaitteet ovat vanhusten hoidossa, joskin vanhat ihmiset ovat yleensä varovaisempia teknologian hyödyntämisessä. Turvarannekkeet ovat kuitenkin jo arkipäivää ikäihmisten hoidossa. Ne takaavat nopean avun hädän yllättäessä. Terveydentilan monitorointiin on kehitetty helppokäyttöisiä laitteita, joita myös ikäihmiset oppivat käyttämään pienellä opastuksella. Nykyään tavoitteena on, että vanhukset ovat kotihoidossa mahdollisimman pitkään. Omaisten kannalta helpottavaa on tieto siitä, että rakas lähimmäinen voi hyvin myös päivän aikana. Tämän kaiken mahdollistaa teknologia ja erilaiset tekniset sovellukset, joita on kehitetty erityisesti näihin tarkoituksiin.
Remontoinnin ja rakentamisen helppous
Jos työn alla on rakennusprojekti, on materiaalit – kuten ulkoverhouspaneeli – kätevä suunnitella ja valita suunnitteluohjelmistojen avulla. Suunnitteluohjelman avulla visualisointi on helppoa, ja voit vertailla eri valintojen vaikutusta tulevan kotisi ulkonäköön helposti ja nopeasti. Usein ohjelmisto auttaa myös hinta-arvion ja budjetin laatimisessa, sekä auttaa löytämään sopivat ostospaikat materiaalien hankkimiseksi.
Samalla tavoin myös pienempien remonttien suunnittelu sujuu näppärästi ohjelmistojen avulla. Voit ottaa mitat keittiöstäsi, ja virtuaalisesti vaihtaa keittiösi kaapit juuri sellaisiksi kuin haluat. Voit vertailla eri vaihtoehtoja, ja löytää juuri sellaisen tyylin ja toteutuksen kuin itse haluat. Huonekaluhankinnat ovat joskus haastavia, mutta niiden valintaa helpottaa mahdollisuus virtuaalisesti kokeilla eri huonekalujen soveltuvuutta omaan kotiin. Tällainen virtuaalinen sisustussuunnittelu onnistuu mukavasti omalla kotisohvalla, eikä sinun tarvitse lähteä kiertelemään huonekalukauppoja mittanauhan ja värikartan kanssa.