Muovin määrä puhuttaa. Olemme saavuttaneet pisteen, jossa yli 7 miljardia kuluttaa tuplasti yli maapallon tarjoamien varojen. WWF:n kulutusmittarina toimivaa Ylikulutuspäivää “juhlimme” viime vuonna jo huhtikuussa. Ylikulutuspäivällä tarkoitetaan ensimmäistä päivää jokaisena vuonna, jolloin me maapallon ihmiset olemme kuluttaneet loppuun koko vuodeksi tarkoitetut luonnonvarat. Vuosia sitten meitä huolestutti ilmaston lämpeneminen, joka on onneksi saatu osittain kuriin. Nyt vaarassa ovat jäätiköt, eläimet ja sademetsät. Muovia on demonisoitu jo sen verran, että suurin osa ihmisistä on ymmärtänyt alkaa vähentää sen käyttöä. Yllättyisitkö kuitenkin, jos väittäisimme, että muovi ei enää olekaan maapallomme ykkösvihollinen?
Hylätyt elektroniset laitteet ovat merkittävä osa jäteongelmaa
Muun muassa brittilehti Telegraphin mukaan hylätyt kannettavat tietokoneet, puhelimet ja muut elektroniset laitteet ovat tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava jäteongelma. Samaa mieltä ovat myös monet Yhdistyneiden Kansakuntien tutkijat. Elektronisen jätteen määrä kasvaa vuosi vuodelta ja on arvioitu, että kaikista elektronista laitteista vain 20% kierrätetään. Kulutuksen kasvaessa myös jätteen määrä tulee kasvamaan. Riittääkö siis enää, että pyydät juomasi ilman pilliä ja ostokset ilman muovipussia, jos taskussasi komeilee vuoden välein vaihdettava upouusin älypuhelin?
Hylätyt tietokoneet, puhelimet, televisiot ja muut elektroniset laitteet sisältävät myrkyllisiä aineita, kuten elohopeaa, kuparia, nikkeliä ja kromia. Nämä ainekset ovat luontoon päästessään ympäristölle ja terveydelle haitallisia ja saastuttavat vesistöjä. Elektronista jätettä eli e-jätettä ei myöskään dokumentoida ja kontrolloida riittävästi, eikä asianmukaisille kierrätysketjuille ole vielä kehitetty kansainvälisesti toimivia standardeja. E-jätettä heitetään pois myös vahingossa, sillä niinkin pienet asiat kuin nappikuulokkeet, sim-kortit ja mikrosirut lasketaan myös e-jätteeksi.
Ratkaisu e-jätteelle löytyy kierrätyksestä
Toisin kuin muovin suhteen, emme voi vaatia ihmisiä välttämään tai lopettamaan elektroniikan käyttöä. Kaikkein loogisin keino vähentää luontoa vaarantavan e-jätevuoren kasvua on siis kierrättäminen. Täysin käyttökelvottomat laitteet voi aina viedä elektroniikan keräyspisteisiin ja monet suomalaiset tavaratalot ottavat e-jätettä myös vastaan. Tiedämme, että tämä vaatii hieman aikaa ja vaivaa, varsinkin jos aivan omilta lähikulmilta ei e-jätteen keräyspistettä löydy, mutta kiitos kierrätyksen yleistymisen, myös e-jätepisteiden määrä on kasvamassa.
Toinen ja erittäin varteenotettava vaihtoehto elektronisten laitteiden kierrättämiseen on niiden myyminen eteenpäin. Tämä tietysti vaatii sen, että kyseinen laite on edelleen toiminnassa ja vähintään suhteellisen hyvässä kunnossa. Myös monet ovat valmiita ostamaan täysin rikkinäisiäkin laitteita, jotka sitten korjataan tai puretaan pienemmiksi osiksi ja myydään eteenpäin. Tämäkin on erinomainen tapa kierrättää.
Omien elektronisten laitteiden kierrättäminen ja eteenpäin myyminen on siis erittäin hyvä idea. Oletko kuitenkaan koskaan miettinyt, että seuraava elektroninen laitteesi voisi myös olla jo käytetty? Monet yritykset tänä päivänä ovat nähneet erinomaisen markkinamahdollisuuden käytettyjen elektroniikkalaitteiden myymisessä ja ostamisessa. Esimerkiksi mresell.fi-sivusto on erikoistunut käytettyjen Applen laitteiden ostoon ja jälleenmyyntiin.
Käytettyjen laitteiden ostoa ei kannata turhaan pelätä. Erityisesti monet sivustot, kuten yllä mainittu mResell ovat luotettuja alan ammattilaisia. Käytettyjä laitteita voi ostaa myös suoraan yksityishenkilöltä, mutta kannattaa muistaa, että mResellin kaltaiset sivustot tarjoavat taatusti toimivan tuotteen lisäksi käyttöturvan ja palautusoikeuden, mitä ei usein yksityishenkilöiltä ostetuille käytetyille laitteille anneta. Pidentämällä elektronisten laitteiden elinkaarta, voimme siis sekä tienata että säästää rahaa sekä tietysti olla osana rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta.