On sanomattakin selvää, että monien palveluiden siirtyessä yhä enemmän verkkoon myös monet aktiviteetit ovat digitalisoituneet. Jumppatunteja pidetään etäyhteyden välityksellä, jolloin opettaja voi olla vaikka maailman toisella puolella, monet pelaavat verkossa siinä missä toiset suuntaavat shoppailupäivänä verkkokauppojen maailmaan perinteisen ostoskeskuksen sijaan. Myös lukeminen digitalisoituu kovaa vauhtia. Mitä tämä sitten merkitsee elämässämme?
Lukemisen digitalisoitumisella on omat etunsa
On totta, että lukemisen digitalisoituminen on tuonut elämäämme paljon erilaisia etuja sekä ekologisesta että käytännöllisestä näkökulmasta katsottuna. Ensinnäkin e-kirjat ovat huomattavasti perinteisiä kirjoja ekologisempia, sillä niiden valmistamiseen ei tarvita enää paperia, muovia tai mustetta. Tämän lisäksi e-kirjojen käytännöllisyys on saavuttanut täysin uusia ulottuvuuksia ottaen huomioon, että voimme tänä päivänä kantaa kymmenien tuhansien kirjojen kirjastoa mukanamme kätevästi omassa älypuhelimessamme tai tabletissamme. Tämä tietysti säästää valtavasti tilaa ja vaivaa, koska on sanomattakin selvää, että muutama kirja painaa jo useamman kilon, kun taas sata tuhatta kirjaa e-versioina painaa vain oman älylaitteen verran.
E-kirjojen lukeminen on myös huomattavasti edullisempaa – erityisesti silloin, jos kyseessä on todellinen lukutoukka, jolloin kuukaudessa luettavaksi pääsee useampikin kirja. Tänä päivänä verkossa toimii lukuisia verkkopalveluita, joiden valikoimasta löytyy jopa satoja tuhansia äänikirjoja ja e-kirjoja sekä kotimaisilta että ulkomaisilta kirjailijoilta. Nämä palvelut tuovat kokonaisen kirjakaupan kätevästi omalle älypuhelimelle tai tabletille, ja vieläpä erittäin edulliseen hintaan.
Mikä parasta, ennen palvelun lunastamista käyttöön kannattaa ehdottomasti ottaa ilmainen äänikirja kokeilu, jonka ansiosta kokeilet äänikirjapalveluita parhaimmillaan jopa kuukauden ajan täysin ilmaiseksi. Näiden äänikirjapalveluiden valikoimasta löytyykin valinnanvaraa koko perheelle niin lastenkirjallisuuden, fantasiakirjallisuuden, kaunokirjallisuuden, talouskirjallisuuden kuin tieteiskirjallisuuden parissa.
Lukemisen digitalisoituminen jakaa edelleen mielipiteitä
Monet meistä vannovat edelleen tavallisten kirjojen nimeen ja siihen on monia syitä; oikeaan kirjaan tarttuminen, sivujen hiveleminen ja sanojen ahmiminen rahisevalta paperilta on monille kokemus, jota e-kirjat eivät voi korvata. Lukemisen digitalisoituminen jakaakin mielipiteitä. Siinä missä toiset kiertävät e-kirjat kaukaa, toiset nauttivat lukemisesta sekä perinteisen kirjan että e-kirjan muodossa, kun taas kolmannet ovat siirtyneet syystä tai toisesta kokonaan e-kirjojen maailmaan.
Lukemisen digitalisoituminen on joka tapauksessa tuonut elämäämme suurta helpotusta monesta eri syystä. Tärkeintä onkin, että luimme sitten kirjoja mistä tahansa, lukemisen perinne säilyisi vielä pitkään sekä siirtyisi sukupolvelta toiselle. Lukeminen on hyödyllinen harrastus, sillä tutkimusten mukaan sen on todettu laskevan jopa aivojemme stressitasoja. Viihdyttävän ajanviettotavan lisäksi sen on todettu kasvattavan sanavarastoa, ehkäisevän muistisairauksia sekä parantavan jopa empatiakykyämme. Mielenkiintoisen kirjan syövereihin sukeltaminen onkin monelle todellinen seikkailu toisessa maailmassa.