kesäkuu 6, 2017 Tekniikka 0

Tulevaisuuden ajatteleminen voi tuoda mieleen joitain jännittäviä tai jopa kauhistuttavia kuvia tulevista koneista ja tieteestä, jotka joko parantavat tai korvaavat arjen esineitä ja askareita. Paikasta toiseen liikkuminen teleportaation avulla oli yksi niistä asioista, joiden piti olla aivan nurkan takana vain muutaman vuosikymmenen päässä, mutta näin ei ole vielä käynyt. Toisaalta keksinnöt, kuten videot, jotka aikanaan edustivat huippuluokan tekniikkaa, on nykyään unohdettu. Ja vain harvoilla kävi mielessä, että atomit sekä molekyylit olisivat niin tärkeä seikka teknologian kehityksessä. Tulevaisuuden teknologian ennustaminen on niille, joilla riittää mielikuvitusta luoda parempia työkaluja, ja tietenkin suuremmalle yleisölle, jotka tulevat hyötymään uusista, paremmista keksinnöistä. Useat keksinnöt kehitetään laboratorioissa, eivätkä ne näe koskaan kaupan hyllyjä, kun taas toiset keksinnöt pääsevät mullistamaan koko maailman toimintaa. Tästä artikkelista löytyykin joitakin tulevaisuuden ennustuksia:

Nanokoon älykkyys

Ehkä ensimmäisenä ei tule mieleen, että erittäin pieni äly olisi hyvä asia, mutta tietokoneiden suhteen se tarkoittaa aivojen pakkaamista muutaman atomin kokoiseen pakettiin. Tietokoneisiin keskittyneet yritykset kannustavat luovaa ajattelua ja näillä onkin usein tiettyjä toiveita ja ennusteita tulevaisuuden teknologian varalle. Useimmin näitä yhdistää se, että tietokoneiden ja tekoälyn uskotaan muuttuvan nano kokoon. Teknologian avulla tietokone voidaan asentaa lähes minne tahansa ja se voi olla jopa näkymätön ihmisen silmälle. Tällä hetkellä onkin jo olemassa vain viiden atomin kokoisia tietokonesiruja ja 1 atomin kokoiset sirut ovat noin 10 – 20 vuoden päässä.

Kohti kuuta, Marsia ja avaruutta

Avaruuden tutkiminen on kärsinyt hiukan 2010 – luvulla, kun useiden kansainvälisten avaruusohjelmien budjettia on leikattu. NASA ja muut avaruuden tutkimiseen keskittyneet yritykset ja organisaatiot ovat kuitenkin työssä jatkuvasti ja yrittävät laajentaa käsitystämme avaruudesta, esimerkiksi Mars Roverin avulla. Hallitusten ohjelmien lisäksi, yhä useampi yksittäinen henkilö ja yritys on alkanut keskittymään tähtien valloitukseen ja ihmisillä onkin mahdollisuus ostaa lippu avaruusmatkalle. Useat tulevaisuuden ennustajat ovat myös sitä mieltä, että pian voidaan rakentaa hissi, joka tulee viemään ilmakehän ulkopuolella. Hurjimmat haaveilijat uskovat sen ulottuvan joskus kuuhun ja Mars planeettaan asti, toimien kulkuvälineenä näiden välillä.

Ajatusten lukemista ja hakkerointia

Jossain vaiheessa tulevaisuudessa lause “en pysty lukemaan ajatuksiasi” voi jäädä historiaan. Neurotieteen tutkijat yrittävät jatkuvasti löytää tapoja, joilla ihmisten ajatuksia voidaan lukea koneiden kanssa. Aivojen sähköistä aktiviteettia tulkitsemalla voidaan auttaa myös niitä ihmisiä, jotka kärsivät esimerkiksi dementiasta. Tietyllä tapaa ajatus on kiehtova, mutta siihen liittyy paljon uhkakuvia. Kun annetaan koneille ja tieteelle mahdollisuus päästä käsiksi kaikkiin omiin ajatuksiin, voi tämä tuoda mukana myös hakkerointi yrityksiä, oman pään sisälle. Nämä voisivat ajatusten lukemisen lisäksi muokata ihmisten haluja ja käytöstä, mistä monet yritykset tienaisivat runsaasti rahaa.

Toisaalta vaikka ei päästäisi käsiksi aivoihin, voidaan päästä käsiksi niiden sisältämään tietoon. Netti kerää jo nyt valtavan määrän tietoa kuluttajien käytöksestä Tulevaisuudessa ne voivat vaikuttaa ihmisten mieleen niin paljon, että korvaavat jopa itsenäisen päätöksenteon, sekä suurissa, että pienissä asioissa. Vaikka ihmiset hallitsevatkin tiedon käyttämistä, täytyy nämä ihmiset valita huolella, sillä muuten tietoa käytetään pelkästään rahan tekemiseen.