joulukuu 5, 2017 Tekniikka 0

Kengät tarvitsevat säännöllistä huoltoa pysyäkseen hyvässä kunnossa. Kenkien asianmukainen huoltaminen pidentää myös niiden käyttöikää. Erityisen tärkeää huolto on silloin, jos kyseessä ovat nahka- tai Gore Tex -kengät tai materiaali on muuten arkaa. Myös silloin, kun kyseessä ovat tarkkaan määriteltyyn käyttötarkoitukseen käytetyt kengät, kuten työkengät tai nastakengät, kannattaa hyvään ja huolelliseen huoltoon panostaa. Vaelluskengät ovat erinomainen esimerkki kengistä, jotka säilyvät käytössä jopa vuosikymmenestä toiseen, jos niitä huolletaan säännöllisesti ja hyvin. Pahinta mitä voit uusille kengillesi tehdä, on ottaa ne välittömästi käyttöön, sillä materiaali on juuri uusissa kengissä heikoimmillaan. Tästä syystä kengät on tapana suojata esimerkiksi vahalla tai suojasuihkeella ennen kenkien käyttöönottoa. Kannattaa myös muistaa, että kenkien huoltotoimenpiteisiin kuuluvat myös kenkien ulkopohjien sekä sisäpuolen säännöllinen puhdistaminen ja huolto. Lisäksi kengät on hyvä huoltaa ainakin kahdesti vuodessa.

Kenkien rutiininomainen hoito kannattaa

Kenkien hoito kannattaa aloittaa jo ennen niiden käyttöönottoa. Itse asiassa kengät kannattaa huoltaa säännöllisesti jopa useamman kerran vuodessa. Huoltojen väli riippuu ennen kaikkea siitä, miten usein ja minkälaisissa olosuhteissa tiettyä kenkäparia käytät. Perushuoltoon riittävät hyvin kenkien puhdistaminen ja hoitavan tai suojaavan aineen käyttö vähintään kahdesti vuodessa, mutta jatkuvaan huoltoon kuuluu myös kenkien hygieniasta huolehtiminen. Hygienian ylläpitoon auttavat ensisijaisesti vaihdettavat irtopohjalliset sekä suihkutettavat desinfiointiaineet ja antibakteeriset suihkeet. Erityisesti kovassa kulutuksessa olevat urheilukengät kaipaavat säännöllistä tuuletusta ja irtopohjallisten vaihtamista. Näin varmistat urheilukengillekin mahdollisimman pitkän käyttöiän. Kovimman rasituksen alle kengät joutuvat yleensä keväisin, kun sekä katupöly että kostea ilmasto aiheuttavat kenkien kuivumista ja toisaalta lika pinttyy helpommin kenkään syövyttäen sen pintaa.

Kenkien puhdistamisessa kannattaa pitää mielessä hyvä perussääntö: autokin pestään, ei pyyhitä puhtaaksi. Kenkien pesua vierastetaan usein turhaan, sillä järkevällä pesulla materiaalia kunnioittaen on hyvin mahdollista, että lisäät kenkien käyttöikää entisestään. Nahkakengät menevät taatusti pilalle vesipesussa, mutta esimerkiksi monet urheilukengät on nykyään valmistettu hellävaraista pesua kestävästä synteettisestä materiaalista. Hellävaraista pesua kestävät kengät on hyvä pestä neutraalilla pesuaineella, kuten mäntysaippualla. Nahkaiset ja tekonahkaiset kengät voi pyyhkiä puhtaiksi kostealla liinalla tai pestä hyvin varovasti miedolla pesuliuoksella. Mokkaiset ja nupukkinahkaiset kengät voi puolestaan puhdistaa mekaanisesti harjalla. Lisäksi markkinoilta löytyy useita kengille tarkoitettuja pesuvaahtoja, joilla voit puhdistaa kenkäsi asianmukaisesti.

Kenkien hoitamiseen tarvitaan vain vähän tuotteita

Puhdistaminen on tärkeää, mutta puhdistamisen jälkeen on yhtä lailla tärkeää suojata kengät kunnolla ympäristön rasitteita vastaan. Puhdistettu kenkä on täysin altis ympäristöstä tarttuvalle lialle ja suoloille. Tämä siksi, että puhdas kenkä on huokoinen ja imee itseensä siksi helposti kaiken lian. Eri materiaalista valmistettuja kenkiä kannattaakin hoitaa niille sopivilla hoitoaineilla. Nahkaisia kenkiä hoidetaan yleensä vahalla tai voiteella. Pintanahkaisia kenkiä ovat muun muassa monet kävely-, kuten Ecco kengät. Kiiltonahkaiselle kengälle sen sijaan kannattaa varata sille varta vasten tarkoitettu aine. Keinonahkaiset kengät kannattaa puhdistaa säännöllisesti kostealla rievulla, ja kengille on olemassa kiiltosuihkeita, jotka palauttavat kengät uuteen loisteeseen. Mattapintaisille keinonahkakengille voi käyttää puolestaan esimerkiksi kiillotussientä tai synteettisille materiaaleille tarkoitettuja hoitovaahtoja. Keinonahkaan ei kannata käyttää suojasuihkeita, sillä se jää nahan pinnalle ja kuluu siitä nopeasti pois. Tekstiilikenkä sen sijaan kannattaa suojata suihkeella varsinkin ennen käyttöönottoa ja lisätä suihketta myös säännöllisesti.